Teknologiselskaper – gjøkungen i reklamebransjen?

I Core Groups ferske analyse av den norske reklame- og kommunikasjonsbransjen er ett av funnene at de teknologibaserte markedskommunikasjonsaktørene vokser mest. De tradisjonelle medie- og reklamebyråene har gjort det bra over flere tiår med sin kreativitet og markedsinnsikt, men nå skjer det glidninger i bransjen. Eller sagt på en annen måte: Teknologigjøken har kommet og lagt sine egg i reklamebransjens fuglereir, og alle som ikke var syk i naturfagtimen, vet jo at gjøkungen tar maten fra de andre, den vokser fort, blir større og fortrenger de andre stakkars fugleungene.

Naturen kan være ganske rå og brutal, men lignende tilstander kan være under utvikling reklamebransjen også. Det stadig økende behovet for digital kommunikasjon har gjort at de tradisjonelle byråene har komplementert virksomheten med digital kompetanse ved å etablere egne, dedikerte virksomheter eller avdelinger. De har imidlertid hatt en svakere vekst enn eksempelvis Making Waves og Creuna, aktører som kommer direkte fra et teknologiståsted.

Behovet for å påvirke andre til å gjøre en bestemt handling uten å tvinge dem, er ikke av nyere dato. Det er funnet papyrusruller med salgsbeskjeder og politiske kampanjer i det gamle Egypt. Kommunikasjonsmulighetene har utviklet seg siden den gang, men annonsen definert som en betalt beskjed, har vært sentral i moderne tid og en av de viktigste inntektskildene for alle massemedier. Den trykte pressen med avisene i spissen var nærmest enerådende som kanal i nærmere 200 år, inntil de måtte dele plassen med radio og TV.  I Norge var vi sent ute, og TV-reklame kom med etableringen av TV2 i 1992 og radioreklame med etableringen av P4 i 1994. Prinsippet for kundedialog var imidlertid den samme: ett budskap via kanalene trykte medier, radio og TV ut til massene. Det var en utbredt holdning at bare 50% av annonsene ga effekt, problemet var bare at man ikke visste hvilken 50%.

Så ble internett introdusert på midten av 1990-tallet. I begynnelsen var det hovedsakelig papirlogikken som ble overført til internettavisene – med bannerannonsering som etter hvert ble utviklet med flash, popups, interaktivitet og ikke minst søkeordannonsering som nå domineres av Google.

Siden Apple introduserte iPhone sommeren 2007, kombinert med utbyggingen av mobilt bredbånd, er nå digital markedskommunikasjonen i voldsom vekst og i ferd med å ta helt nye former. Innsikt i våre preferanser, brukeratferd, geotec og betalingsløsninger gir annonsører helt nye muligheter til å nå ut med sitt budskap, ikke minst via mobilen, som de fleste har med seg hvor enn de er. ”Internet of Things” vil gi ytterligere innsikt og kommunikasjonsmuligheter. Ved hjelp av innebygde brikker og sensorer i fysiske objekter er det mulig å kommunisere dem imellom, eller via internett. Vi står ovenfor en spennende teknologiutvikling (Digital disrupsjon sover aldri!), som vil gi mange nye forretningsmuligheter.

Et gjennomgående trekk er imidlertid at for å lykkes med digital kommunikasjon i dag, kreves det betydelig innsikt og solid teknologiforståelse. Det er kanskje derfor ikke unaturlig at de teknologibaserte selskapene nå har en fordel, og vokser raskere enn de virksomhetene som har vært etablert i reklamebransjen lenge. Deres kompetanse har i stor grad bygd på kreativitet, kommunikasjon og brukeratferd. Teknologikomponenten i markedskommunikasjonen øker, og gjøkungen vil nok bare ha mer og mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>