Fra enterprise software til consumer internet

En stor del av de internett-tjenestene som utvikles for tiden, retter seg direkte mot forbrukere og ikke mot bedrifter slik som i ”gamle” dager. For å få gjennomslag i dette markedet holder det ikke at tjenestene er nyttige eller bidrar til bedre effektivitet. De må være morsomme å bruke, knytte seg til sosiale relasjoner og dessuten være billige (aller helst gratis).

Det er en rekke trender som støtter denne utviklingen, som f.eks. cloud computing, software-as-a-service, avanserte mobile enheter, AppStores, sosiale medier, gamification og ikke minst fremveksten av freemium forretningsmodeller.

Det er stort sett oppstartsbedrifter som aksesserer denne forretningsmuligheten. Tradisjonelle enterprise software-bedrifter har store problemer med å kannibalisere eksisterende forretning, eks. SAP som var tidlig ute med en SaaS-modell, men som aldri har klart/villet kannibalisere eksisterende inntektsstrømmer. Resultatet er forutsigbart. Noen suksess blir det ikke.

Siden etablerte aktører har problemer med å kannibalisere eksisterende forretning, åpner det seg store muligheter for oppstartsbedrifter med sterke VC-er eller industrielle aktører  i ryggen. Ikke overraskende er Consumer internet-bedrifter for tiden gjenstand for frenetisk investeringsaktivitet, både fra finansielle og industrielle investorer. De fremste norske og internasjonale VC-ene er allerede på banen med store satsninger, eks. Northzone Ventures og Creandums satsning på Spotify, Index Ventures satsning på Dropbox og Sequoia Capitals satsning på Evernote.

Også i Norge er aktiviteten på dette området i ferd med å ta seg opp. I den forbindelse har Core group og Core Venture i de siste 6-8 månedene vært med å utvikle Symphonical, som er et spennende consumer internet-selskap som leverer gratis/freemium samhandlingsapplikasjoner til privatpersoner. Sjekk ut beta-versjonen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>