Offshoring redder norske arbeidsplasser

Core groups undersøkelse av 352 norske programvareleverandører viser at norske programvarebedrifter klarte å beholde lønnsomheten under finanskrisen i 2008/2009 til tross for at omsetningsveksten forsvant. Under .com-krisen på begynnelsen av 2000-tallet var dette ikke tilfellet; da forsvant både vekst og lønnsomhet, og en rekke bedrifter gikk konkurs.

Jeg har gjort meg noen tanker om hvorfor situasjonen var annerledes under den siste krisen, og identifisert to mulige årsaker. Den ene årsaken kan være at finanskrisen i første rekke rammet finansnæringen, mens krisen på begynnelsen av 2000-tallet hadde sitt utgangspunkt i IT-sektoren. Men jeg tror ikke at hele årsaken ligger i dette:

En annen viktig årsak har vært at norske IT-bedrifter i løpet av de siste ti årene har etablert mer fleksible kostnadsstrukturer gjennom offshore outsourcing, og at de derfor har vært i stand til å omstille seg raskt. På mange måter kan man si at norske bedrifter har skjøvet problemene som finanskrisen medførte, videre til sine underleverandører (offshore) – noe som understrekes av at en rekke offshore-leverandører gikk konkurs under finanskrisen som følge av bortfall i etterspørsel.

(Computerworld dekket Core groups undersøkelse av norske programvareleverandører den 17.01.2011: «Vi må offshore for å overleve«)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>